Az arab világban a vendégszeretet szimbólumának számít a kardamomos kávé, melynek jellegzetes, gazdag, melengető aromája van. Jóízű beszélgetések, családi, baráti kapcsolatok ápolásának finom, mindennapi kelléke. Mit érdemes tudni erről az egzotikus fűszerről?

A kardamom a világ egyik legrégibb és legdrágább, legmegbecsültebb fűszere. Nem véletlenül nevezik a „fűszerek királynőjé”-nek. Indiából származik, hosszú és izgalmas története a védikus időkig nyúlik vissza. Az egyiptomiak, az asszírok és a babilóniaiak mellett az Ezeregyéjszaka meséi világából is jól ismert fűszert az ókori görögök és rómaiak is használták például parfümkészítésre.

Sokoldalú gyógyhatása miatt igen különleges fűszer. A kardamom a „szív gyógyszere”, erre utal a fűszer görög neve, amely a kardia (szív) és az amomum (fűszer) szavakból tevődik össze. Testünk motorjának, lelkünk lakóhelyének védelmezője emésztő- és légzőszervi problémákat, ill. húzódásokat és izomgörcsöket is orvosol. Antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, fájdalom-ill. vérzéscsillapító és vértisztító hatású is. A magvakat önmagukban is lehet rágcsálni, hiszen a szájüreget fertőtlenítik, üde leheletet biztosítanak és segítenek felvenni a harcot a fogínyfertőzés ellen. Nyugtatja az idegrendszert, sőt, érzelmi jólétünk támogatója is e fűszer. Évezredek óta csodaszerként tekintenek erre az apró kis magocskára, mely elősegíti a pozitív tulajdonságok-érzelmek kibontakozását: melegszívűvé, emberszeretővé tesz, örömteli rálátást nyújt a mindennapi teendőkre, tisztítja a gondolatvilágot, nyugtatja a lelket és bátorítást ad a félelmek leküzdéséhez. Halványítja a negatív tulajdonságokat-érzelmeket, mint a kapzsiság, az irigység, a gyűlölködés, az önimádat, a sértettség, a szomorúság és a bizonytalanság. Fellendíti a bennünk szunnyadó életerőt, így alkalmazható kimerültség, depresszió esetén is. Serkentő hatása miatt afrodiziákumként is számon tartják.

Kellemes kikapcsolódást, jókedvű, meghitt beszélgetéseket kívánunk Önöknek!